De zieke Buik met Philip van Caille DO (Cursus) | 28-29-30 september 2023


11 oktober 2022

De “zieke” buik als kenmerk voor de algemene gezondheidstoestand – Stoornis van het spijsverteringsstelsel is beschavingsziekte nr. 1.

Een probleem met de spijsvertering kan onaangenaam zijn. Symptomen kunnen zijn: constipatie, reflux, misselijkheid, brandend maagzuur, diarree, buikkrampen, pijn, een opgeblazen gevoel of winderigheid.

Patiënten vinden de vaak gestelde diagnose “prikkelbare darm syndroom” moeilijk te begrijpen en onbevredigend. Ongeveer 7-10% van de bevolking lijdt aan deze aandoening.

 

Postinflammatorische wonden en traumata kunnen de organen “traumatiseren”, waardoor spanningen in het bindweefsel en de ophangsystemen ontstaan.

Naast de bekende klachten die rechtstreeks betrekking hebben op de darm (krampen, diarree, constipatie, winderigheid, enz.) moeten we ons richten op de extra-intestinale klachten, d.w.z. de klachten die zich uiten in de meest uiteenlopende doelorganen. De metabole verbindingen tussen de darmen en de hersenen zijn b.v. van groot belang voor de algemene gezondheid. “De buik denkt mee”. Disfuncties van het spijsverteringsstelsel kunnen leiden tot veranderingen in vitaliteit, slaap, stemming, energieniveau, immuniteit, enz.

De lever speelt een bijzondere rol. Ongeveer 30-40% van alle mensen in Europa heeft al last van een vervette lever. De lever, onze grote metabole exeptionele “machine” krijgt het steeds zwaarder te verduren. Maar het is niet alleen alcohol die dit orgaan belast. Overgewicht, een ongezonde levensstijl en een hele reeks andere oorzaken, kunnen schade geven aan dit orgaan. De niet alkoholische vetlever is een van de grootste problemen van onze gezondheid geworden.

De zieke buik met Philip van Caille DO