Methode Bruno Donatini & Cursus – 6-7 november 2020


5 oktober 2020

Bruno Donatini is gastro-enteroloog en osteopaat. Hij combineert de kennis van de klassieke geneeskunde aan het functionele denken van de complementaire geneeswijzen waaronder de osteopathie.

Veel van onze patiënten kampen met chronische aandoeningen. Sommige zijn vervelend bijvoorbeeld een mild eczeem, maar veel aandoeningen zijn een verstoring van de  levenskwaliteit en zelfs levensbedreigend zoals auto-immuun ziektes, neurodegeneratieve ziektes en kanker.

Donatini heeft in zijn jarenlange zoektocht naar oplossingen voor deze problematiek een unieke aanpak ontwikkeld die gestoeld is op de meest recente wetenschappelijke inzichten. Zijn onderzoek en aanpak zijn gebaseerd op een aantal constateringen.

  1. Bij een groot percentage van de patiënten is er een verstoring van het microbioom. Dit begint al met de mond en de huid en zet zich voort in het maag=darm stelsel en van daaruit beïnvloedt het de gehele gezondheid. Gastro-parese is een veel voorkomend probleem bij patiënten met allerlei aandoeningen. Wie slikt er geen maagzuurremmer(PPI)? Problemen in de transit van het maag-darm stelsel, een “brake” of een reflux zijn vaak oorzaak van een verstoring van het microbioom. Door een combinatie van gebruik van de “Wood-Lamp”, ademanalyse en echografie wordt er een diagnose gesteld ten aanzien van de kwaliteit van het microbioom. Ook maakt hij gebruik van aanvullende bloedonderzoeken. De lever wordt onderzocht op zijn visco-elasticiteit, een maat voor onder andere vervetting, een mogelijk gevolg van een verstoord microbioom.
  2. Bij bijna alle aandoeningen speelt een virale belasting een rol. Aanpak van actieve of minder actieve virussen is van groot belang. Een verstoorde immuun functie ligt aan de basis van vele aandoeningen, van mild tot ernstig. 30% van alle kankers heeft te maken met virussen. Iets wat zeker ook geldt voor bijvoorbeeld MS, Alzheimer en andere aandoeningen.
  3. De rol van het autonome zenuwstelsel in het algemeen en de n. vagus in het bijzonder. Het blijkt uit onderzoeken dat bijna alle chronische aandoeningen verbandhouden met een meer of minderde verstoorde functie van het autonome zenuwstelsel. Stimulatie van de n Vagus geeft in veel gevallen sublieme resultaten. Donatini analyseert de functie van het autonome zenuwstelsel en stimuleert dit direct of indirect.

De behandeling van Donatini bestaat uit:

  • Specifieke osteopatische technieken
  • Voedings correcties en suppletie
  • Veranderde leefgewoontes en adviezen
  • Licht therapie(red light)

De methode is zeer effectief en gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten. Hij is goed door osteopaten te integreren in hun behandeling doch het strekt tot de aanbeveling om, ten aanzien van voeding en suppletie, samen te werken met andere disciplines die op dit gebied meer competenties in huis hebben.

Meer informatie over de cursus van Bruno Donatini is te vinden via onderstaande link.

The role of microbiotica and the autonomic innervation of the gut in chronic inflammation, an osteopathic approach met Bruno Donatini DO