Het lijkt of tegenwoordig iedereen wat bijzonders te melden heeft. Allerlei experts, en vooral ook veel zelfverklaarde experts, ventileren hun opvattingen als waarheid. Je kunt denken aan onderzoekers die beweren dat vrije radicalen een probleem zijn en dat het daarom verstandig is om supplementen met antioxidanten te gebruiken, influencers die zeggen dat Corona maar een onschuldig griepje is, psychologen die aangeven dat een middagdutje gezond is, antivaxers die stellen dat kwik in de griepprik maakt dat hersenen worden aangetast, dieetdeskundigen die aangeven dat natuurlijk voedsel gezonder is.
Wil je weten wat waar is en wat niet waar is, wil je weten welke therapie werkt en welke niet, wil je weten gezond en effectief is en wat niet, dan is het verstandig om niet zomaar te geloven wat iemand roept. Als iemand zegt genezen te zijn door veel broccoli te eten en als iemand anders beweert ziek te zijn geworden door 5G-straling, dan zou dat best kunnen, maar eigenlijk kun je er niet zoveel mee.
Wil je echt iets kunnen zeggen over een bepaald onderwerp, dan moet je kijken wat goed wetenschappelijk onderzoek daarover te zeggen heeft. Je moet dan ook niet afgaan op wat iemand beweert daarover ontdekt of gelezen te hebben, maar je moet zelf naar de bron. Ga op zoek naar wetenschappelijke artikelen die inzicht geven aan wat onderzoek heeft opgeleverd over een specifiek onderwerp.
Nu klinkt dat om verschillende redenen gemakkelijker dan het is. Om te beginnen zijn wetenschappelijke artikelen vaak niet zo gemakkelijk te lezen. Een belangrijk probleem is ook dat veel artikelen per ongeluk, maar soms ook bewustgemaakte fouten bevatten. Verder is het zo dat héél veel artikelen onderzoeksresultaten laten zien die bij herhaling van het onderzoek worden tegengesproken.
De cursus leert hoe een goed wetenschappelijk artikel in elkaar zit en hoe je de kwaliteit ervan kunt beoordelen. De cursus leert ook of de methoden die gebruikt zijn van waarde zijn. Tenslotte gaat de cursus in op de stappen die je moet zetten om tot een goed onderzoek te komen.
Daan van Oosten
Informatie- en systeemwetenschapper
Studeerde natuur- en wiskunde aan de Technische Universiteit Delft, gevolgd door informatica en informatiekunde aan de Technische Universiteit Eindhoven, en psychologie en filosofie aan de
Erasmus Universiteit in Rotterdam.
Na zijn afstuderen in Delft ging hij werken bij de Open Universiteit in Heerlen bij de faculteit Technische Wetenschappen. De focus lag op gebied van systemen en modellen, en hij heeft een groot aantal boeken en artikelen geschreven over informatie, processen, systemen en modellering.
In dat kader heeft hij een aantal aanvullende studies gedaan en deed hij promotieonderzoek naar autonome robots met de eigenschap dat ze zich in een continu proces aanpassen aan hun omgeving. Een belangrijk aspect daarbij was het modelleren van neuro-endocriene immuunsystemen, en de uitkomsten daarvan hebben geleid tot een verband met de afdeling Endocrinologie van het Leids
Universitair Medisch Centrum.
Hij is gefascineerd door de betekenis van informatie, in het bijzonder in relatie tot biologische systemen. Informatie speelt een fundamentele rol in processen die dergelijke systemen vormgeven. Biologische systemen zijn complexe systemen die bij voortduring adapteren, en die dat doen op basis van de drie-eenheid van informatieverwerking, informatietransport en informatieopslag.