Cursus Ademhaling binnen de osteopathie

Aeroparc Gilze-Rijen
Koffie / thee, lunch & syllabus
Nederlands
Sven Honing en René Zweedijk DO

€ 425,00

Per module

Module 1

20 nov 2020 t/m 21 nov 2020
09:00 - 17:30

Module 2

3 dec 2020 t/m 4 dec 2020
09:00 - 00:00

Zelfstudie

Geen zelfstudie noodzakelijk


Accreditatie

Wordt aangevraagd NOF
Wordt aangevraagd GNRPO

Dienstverlener voor de KMO-Portefeuille

Problemen met aanmelden voor een cursus? Stuur ons een mail via info@pro-osteo.com

Beschrijving

De cursus ademhalings binnen de osteopathie bestaat uit drie delen.

Deel 1 datum: 20-21 november 2020. Docent Sven Honing acupuncturist

Twee dagen waarbij de osteopaat zelf leert ervaren wat de verschillende ademhalings vormen met het lichaam kunnen doen. Het is een ervaringsgerichte twee daagse. Dit deel is facultatief doch wordt wel aangeraden. Het valt buiten de accreditatie aanvraag.

Deel 2 datum: 3-4 december 2020 en deel 3 15 januari 2021 
Docenten Rene Zweedijk DO en Sven Honing acupuncturist

Twee dagen en een derde terugkom dag. Hier staat de ademhaling binnen de osteopathie centraal.

  • De plaats van ademhaling in het model van 5.
  • De verschillende ademhalings vormen.
  • De fysiologie en pathofysiologie van de ademhaling.
  • Hoe ademproblemen te diagnosticeren in de osteopathie praktijk en hoe past men de verschillende ademvormen toe op de behandelbank.   De derde (terugkom)dag staat casuïstiek centraal en worden problemen in de praktijk besproken.

Na de cursus heeft de osteopaat veel meer inzicht van de plaats van de ademhaling binnen de regulatie van de zelfhelende kracht, kan de osteopaat veel beter ademproblemen diagnosticeren en weet de osteopaat verschillende ademvormen te integreren in zijn behandeling.

Opmerkingen:

  • Accreditatie wordt aangevraagd voor module 2 en de terugkomdag (NRO geen accreditatie, NOF en GNRPO nog in aanvraag)
  • Kosten bedragen €425,00 per module. De kosten voor de terugkomdag bedragen €195,00. 
  • Advies is module 1 te volgen tet voorbereiding op module 2 en de terugkomdag.

 

Een cursus die u zeker niet wil missen is de cursus ademhaling en osteopathie. De cursus wordt gegeven door ademtherapeut Sven Honing en Rene Zweedijk. Ademhaling, osteopathie, wetenschap, praktijk.
Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Pro Osteo. Hier een weergave van de inhoud:
Blok 1. De invloed van de mind op fysiologische processen. Brain body connection.
Uit wetenschap blijkt dat meditatie positieve fysiologische veranderingen geeft en dat dit waarneembaar is in onder andere bloeddruk, stresshormonen en veranderingen in EEG’s[1, 2]. In dit blok gaan we in op de fysiologie van deze verbinding en zien we hoe we hier in de osteopatische praktijk mee kunnen werken.
Blok 2. Breath Holding en het effect op stresshormonen.
Het wereldrecord adem in houden staat op naam van Stig Severinsen. Deze freediver laat zien dat er een enorme ongebruikte capaciteit is van het ademhalings systeem.Dit houdt verband met het principe van de hormesis. Een korte prikkel(koude, warme maar ook O2 tekort) heeft een positieve invloed op lichaamsprocessen. In dit blok komt aan bod waarom breath-holding positieve effecten heeft voor de gezondheid en hoe we dit kunnen toepassen in de osteopatische praktijk. [3]
Blok 3. Wim Hof methode.
De methode “Wim Hof ”is wetenschappelijk goed onderzocht door de universiteit van Nijmegen. De combinatie van ademhalings oefeningen, focus en koude prikkel hebben een aanwijsbaar effect op lichaamsprocessen zoals immuniteit. In deze blok gaan we in op de ademhalings methode van Wim Hof en kijken naar de fysiologie en toepasbaarheid voor de osteopaat.[4]
Blok 4 Epifyse en de wetenschap achter verbonden ademhaling. .
Rick Strassman, professor in de psychiatrie, heeft onderzoek gedaan naar de effecten van DMT((N,N-Dimethyltryptamine)welke intraveneus werd toegediend[5]. Uit onderzoeken blijkt dat het lichaam ook deze stof kan vrijmaken en dat dit positief is voor het neuro-endocrien- immunologisch systeem. De neurowetenschapper Joe Dispenza, verklaart dit en zet helder uiteen hoe de ademhaling DMT kan vrijmaken en welke effecten dit heeft op het lichaam. In deze blok beschrijvenw e de verbonden ademhaling, de fysiologie van de epifyse en DMT en leren we verbonden ademhaling toepassen in onze osteopatische praktijk.
Blok 5 Holotropic breathing, Stanilav Grov
Stanilav Grov is mede-founding father van de transpersoonlijke psychologie (samen met Abraham Maslow en Anthony Sutich).. Hij is de grondlegger van Holotropic breathing[6]. In dit blok zal deze ademvorm ervaren worden en zal aandacht worden besteed aan de theoretische onderbouwing en de wetenschappelijke achtergrond achter deze ademhalingstechniek en leren we deze techniek toepassen in onze osteopatsche praktijk.
Blok 6 Tumo en wetenschap
Tumo is een ademtechniek die wordt beoefend door de Tibetaanse monniken. Zij kunnen in een buitentemperatuur van -25 graden een natte handdoek droog maken met hun ¨inner fire¨.Binnen de wetenschap is er veel aandacht voor deze ademtechniek. Er is een duidelijke relatie tussen haemodynamica en deze ademvorm.[7]In dit blok is aandacht voor het wetenschappelijke onderzoek achter deze techniek en is er ruimte om deze te techniek te ervaren en om te zien dat deze techniek een verrijking is van de behandeling van de osteopaat.
Blok 7 & blok 8 Osteopatische interventies in combinatie met ademhalingstechnieken.
In deze laatste twee blokken wordt er gewerkt met de verschillende ademhalingsvormen waar de osteopaat een adequate keuze leert maken en zal ervaren welke ademvorm passend is bij welke specifieke osteopatische interventie. Casussen worden besproken en er is tijd voor vragen.
1. Chang, R.B., et al., Vagal Sensory Neuron Subtypes that Differentially Control Breathing. Cell, 2015. 161(3): p. 622-633.
2. Guyenet, P.G., et al., Interdependent feedback regulation of breathing by the carotid bodies and the retrotrapezoid nucleus. J Physiol, 2018. 596(15): p. 3029-3042.
3. Calabrese, E.J., Hormesis: Path and Progression to Significance. Int J Mol Sci, 2018. 19(10).
4. Buijze, G.A., et al., An add-on training program involving breathing exercises, cold exposure, and meditation attenuates inflammation and disease activity in axial spondyloarthritis – A proof of concept trial.PLoS One, 2019. 14(12): p. e0225749.
5. Dean, J.G., et al., Biosynthesis and Extracellular Concentrations of N,N-dimethyltryptamine (DMT) in Mammalian Brain. Sci Rep, 2019. 9(1): p. 9333.
6. Spivak, L.I., et al., [Evoked potentials in holotropic breathing].Fiziol Cheloveka, 1994. 20(1): p. 44-8.
7. Minvaleev, R.S., et al., Hemodynamic observations of tumo yoga practitioners in a Himalayan environment. J Altern Complement Med, 2014. 20(4): p. 295-9.

 

Cursuslocatie