De zieke buik met Philip van Caille DO

Aeroparc Gilze-Rijen Koffie/thee, lunch & syllabus Nederlands

De “zieke” buik als kenmerk voor de algemene gezondheidstoestand – Stoornis van het spijsverteringsstelsel is beschavingsziekte nr. 1.

Een probleem met de spijsvertering kan onaangenaam zijn. Symptomen kunnen zijn: constipatie, reflux, misselijkheid, brandend maagzuur, diarree, buikkrampen, pijn, een opgeblazen gevoel of winderigheid.

Patiënten vinden de vaak gestelde diagnose “prikkelbare darm syndroom” moeilijk te begrijpen en onbevredigend. Ongeveer 7-10% van de bevolking lijdt aan deze aandoening.

 

Postinflammatorische wonden en traumata kunnen de organen “traumatiseren”, waardoor spanningen in het bindweefsel en de ophangsystemen ontstaan.

Naast de bekende klachten die rechtstreeks betrekking hebben op de darm (krampen, diarree, constipatie, winderigheid, enz.) moeten we ons richten op de extra-intestinale klachten, d.w.z. de klachten die zich uiten in de meest uiteenlopende doelorganen. De metabole verbindingen tussen de darmen en de hersenen zijn b.v. van groot belang voor de algemene gezondheid. “De buik denkt mee”. Disfuncties van het spijsverteringsstelsel kunnen leiden tot veranderingen in vitaliteit, slaap, stemming, energieniveau, immuniteit, enz.

De lever speelt een bijzondere rol. Ongeveer 30-40% van alle mensen in Europa heeft al last van een vervette lever. De lever, onze grote metabole exeptionele “machine” krijgt het steeds zwaarder te verduren. Maar het is niet alleen alcohol die dit orgaan belast. Overgewicht, een ongezonde levensstijl en een hele reeks andere oorzaken, kunnen schade geven aan dit orgaan. De niet alkoholische vetlever is een van de grootste problemen van onze gezondheid geworden.

 

Eerste deel van de cursus: basiskennis

 

Deze cursus leidt u systematisch door de hele problematiek van het maagdarmstelsel. Onderwerpen zijn: het microbioom en de biofilm, darmecologie, spijsverteringssysteem en pH waarden, absorptie en malassimilatie, gastrocolische reflex, gastroparese, hyperchlorhydria / hypochlorhydria, malcolonisatie, colonfermentatie, overgrowth syndroom, ileo-caecal valve syndrome, leaky gut syndrome, histaminose, ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, enteraal zenuwstelsel en serotonine, truncus coeliacus compression syndrome, arteria mesenterica superior syndrome, non-alcoholic fatty liver syndrome en hoe beïnvloedt het viscerale systeem het immuunsysteem en de stofwisseling.

 

De samenvatting is eenvoudig: Het spijsverteringsstelsel en vooral de dunne darm is de wortel van de mens als plant bekeken. Een darmsyndroom maakt ziek!

 

 

Het tweede deel van de cursus: de diagnose.

 

Hoe diagnostiseer je een spijsverteringsstelsel waarin het voedsel wordt verteerd, de toxines zich ophopen en endotoxemie plaatsvindt?

Een doeltreffende therapie is onlosmakelijk verbonden met een juiste diagnose. Zonder diagnose is het heel moeilijk om een goede behandelingsstrategie te plannen.

Functionele diagnostiek stelt ons in staat het probleem van de patiënt te beoordelen. De diagnose bestaat uit anamnese, bodyreading en klinische tests (palpatie, auscultatie, provocatie, mobiliteit).

 

Derde deel van de cursus: Welke behandelingsprincipes kunnen leiden tot herstel?

 

Wetenschappers over de hele wereld onderzoeken momenteel de darmmicrobiota – het geheel van microben in het menselijk darmkanaal.

Het wordt ook wel het darmmicrobioom genoemd, maar de term doelt in engere zin op het geheel van de microbiële organismen.

Steeds meer, vooral chronische ziekten, brengen wetenschappers in verband met een onevenwichtige darmmicrobiota.

 

Een therapie bestaat uit een behandelingsstrategie waarin zowel de voorlichting van de patiënt (wat en hoe te eten) belangrijks is, als de osteopathische manuele behandeling. Beiden zijn een onderdeel van een integrale behandeling.

 

De “grote” aandoeningen/pathologieën die zullen worden besproken, gediagnosticeerd en behandeld zijn:

 

Leaky Gut syndroom en laaggradige ontsteking

NAFL en NASH (niet-alcoholische vetlever en niet-alcoholische hepatitis): hoe kan een osteopaat een parenchymatose behandelen – osteopathische behandeling kan een NAFL omkeren.

Stoornis van de normale gastro-enterale reflexen

Verstoring van de darmecologie

Histaminose

Viscero-somatische posturologische decompensaties

Ondersteuning bij de aanpak van pathologieën zoals de ziekte van Crohn en colitis ulserosa

Angor abdominales: de verminderde bloedcirculatie van de buikorganen

Het zuur-base onevenwicht

GERD (Gastro Esophageal Reflux Disease)

De zieke buik met Philip van Caille DO
Totaal
€ 775,00

Inschrijven voor deze cursus?

Inloggen

Cursusdata

28 sep 2023 t/m 30 sep 2023 09:00 - 17:00

Zelfstudie

Geen zelfstudie noodzakelijk

Accreditatie

NRO
#503883
Maximale punten: 21 Totaal uren: 21
NOF
Wordt aangevraagd
Maximale punten: - Totaal uren: -