8-9 november 2023
+
7-8 december 2023
De osteopaat is ook voor mensen met psychosomatische en (milde) psychiatrische klachten een vertrouwde behandelaar. Dit betekent dat hij/zij steeds vaker geconfronteerd wordt met hulpvragen die het strikt somatische domein overstijgen. Logischerwijze verhoogt dit de noodzaak aan wetenschappelijk onderbouwde kennis, doelgerichte vaardigheden en bijkomende competenties met betrekking tot het ruime domein van psychologie, psychosomatiek en trauma.
Na het volgen van de basiscursus Psychologie en Psychosomatiek in de Osteopatische Praktijk (PPOP) willen collega’s vaak meer leren kennen en begrijpen maar vooral ook beter kunnen toepassen. Deze Advanced Course PPOP komt hieraan tegemoet en is zowel verdiepend als praktisch opgezet. Gewapend met de opgedane trans-disciplinaire kennis en bril voor geïntegreerd lichaamswerk uit de basiscursus, richten we ons nu concreter op de integratie in de osteopatische praktijk.
Dit doen we aan de hand van vier heldere doelstellingen: 1) het verder uitdiepen van het ontwikkelingsdynamische modeluit de basiscursus, 2) het verkennen van nieuwe, interessante research topics gerelateerd aan psychosomatiek en trauma en 3) de vertaalslag naar concrete hands-on technieken voor het (myofasciale) lichaam. Tot slot 4), kijken we aan de hand van eigen casuïstiek van deelnemers naar verschillende klinische beelden (bijv. angst, depressie, autisme, borderline of trauma maar ook stress en SOLK). Daarbij leren we hoe een somatopsychisch stappenplan binnen de osteopathie eruit kan zien. Doorlopend besteden we aandacht aan praktische vragen zoals hoe samenwerken met andere zorgverleners binnen de GGZ, wat en wanneer communiceren, het belang van vroeg-detectie en -last but not least- waar ligt een mogelijke unieke meerwaarde van de osteopathie?
Beknopte inhoud (onder voorbehoud)
Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 4
Docent
Dr. Joeri Calsius is van basisopleiding klinisch psycholoog (PhD.) en kinesitherapeut, hij studeerde eveneens cultuurfilosofie (MA.) en gezondheidswetenschappen (MSc.). Hij specialiseerde zich als osteopaat D.O en als lichaamsgericht, psychodynamisch psychotherapeut. Hij promoveerde aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht op een verhandeling over een geïntegreerde benadering van angst vanuit psychodynamische, fenomenologische en lichaamstherapeutische invalshoek. Voor dit proefschrift ontving hij in 2013 de Van Helsdingen Prijs van de Nederlandse Stichting Psychiatrie en Filosofie.
Hij is als klinisch psycholoog-psychotherapeut en osteopaat werkzaam in een eigen groepspraktijk te Maasmechelen met focus op een geïntegreerde benadering van stress, psychosomatiek en trauma. Daarnaast is hij deeltijds universitair docent en gastdocent aan diverse postgraduaat-opleidingen in binnen- en buitenland. Als onderzoeker publiceert hij over diverse facetten van geïntegreerd lichaamswerk. Hij is auteur van diverse peer-reviewed publicaties en boekbijdragen en ook beleidsmatig actief, o.a. binnen de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen. Zijn handboek ‘Werken met een lichaam dat moeilijk doet. Een andere kijk op het psychosomatische lichaam in therapie.’ (Acco, 2017) kent momenteel een derde druk en verscheen onlangs in Engelstalige versie bij Routledge (voorjaar 2020).
Dr. Joeri Calsius is van basisopleiding klinisch psycholoog (PhD.) en kinesitherapeut, hij studeerde eveneens cultuurfilosofie (MA.) en specialiseerde zich als lichaamsgericht psychotherapeut en osteopaat D.O. Hij promoveerde aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht op een verhandeling over een geïntegreerde benadering van angst vanuit psychodynamische, fenomenologische en lichaamstherapeutische invalshoek. Voor dit proefschrift ontving hij in 2013 de Van Helsdingen Prijs van de Nederlandse Stichting Psychiatrie en Filosofie.
Hij is werkzaam in een eigen groepspraktijk te Maasmechelen met focus op een geïntegreerde benadering van stress, psychosomatiek en trauma. Daarnaast is hij universitair docent aan de Faculteit Kinesitherapie en Revalidatiewetenschappen van de UHasselt en gastdocent aan diverse postgraduaat-opleidingen in binnen- en buitenland. Als onderzoeker publiceert hij over facetten van geïntegreerd lichaamswerk. Hij is auteur van diverse peer-reviewed publicaties en boekbijdragen. Zijn handboek ‘Werken met een lichaam dat moeilijk doet. Een andere kijk op het psychosomatische lichaam in therapie.’ (Acco, 2017) verscheen in Engelstalige versie bij Routledge (2020) als ‘Treating psychosomatic patients. In search of a transdisciplinary framework for the integration of bodywork in psychotherapy’. In 2021 verscheen zijn boek ‘In de wachtkamer van het lichaam’ (Gompel&Svacina) waarin het thema van geïntegreerd lichaamswerk EBW® meer praktisch uitgewerkt wordt.