Open oefendagen myofasciale technieken

Aeroparc Gilze-Rijen Koffie/thee, lunch & syllabus Nederlands

Werken met het myofasciale substraat vormt ontegensprekelijk een fundament van de osteopatische behandeling bij tal van klachten. Met deze tweedaagse ‘Open oefendagen myofasciale technieken willen we  tegemoet komen aan de vraag van vele collega’s om een diversiteit aan myofasciale technieken te kunnen aanleren, inoefenen en bijschaven. Twee dagen lang gaan we samen aan de slag en oefenen we zowel gekende als nieuwe myofasciale technieken uit diverse therapiestromingen. Hierbij focussen we op een breed pallet van toepassingen: van locomotorische en sportgerelateerde klachten over viscerale problematiek tot psychosomatische symptomen… 100% praktijk dus![1]

Deze cursus richt zich expliciet op alle geïnteresseerde osteopaten:

Volgde je reeds de ‘Myofasciale basiscursus’ of de cursus ‘Psychologie en Psychosomatiek’?

 • Dan bieden deze lesdagen jou de ideale gelegenheid om -naast een handig stukje herhaling – tal van nieuwe handgrepen en nieuwe klinische toepassingen toe te voegen aan jouw myofasciale toolkit!

 

Heb je deze cursussen (nog) niet gevolgd maar ben je wel benieuwd zijn naar hoe we het myofasciale lichaam benaderen vanuit een transdisciplinaire visie?

 • Dan is deze cursus zeker ook op jou afgestemd! Twee dagen lang word je ondergedompeld in een uitgebreid arsenaal van myofasciale technieken uit zowel osteopatische als andere vakdomeinen. Daarnaast maak je ook kennis met een andere manier van kijken en denken rond het myofasciale lichaam in diagnostiek en behandeling.

 

Dus in beide gevallen zijn deze ‘Open oefendagen myofasciale technieken beslist iets voor jou!

 

Beknopte inhoud (volgorde onder voorbehoud)

 

Dag 1: “Structurele technieken en handgrepen”

 • Inleidende schets:Het myofasciale lichaam, een gelaagd systeem
 • Praktijk: 4 functionele lagen, 4 handgrepen’
  • focus op fascia superficialis, fascia profunda, musculair en osseus systeem
 • Praktijk: myofasciale technieken voor bovenste en onderste extremiteiten
 • Praktijk: diafragma-technieken voor de myofasciale middenkoker
  • focus op de intra-buccale ruimte, regio diafragma abdominalis en regio perineum
 • Doorlopend casuïstieke toepassing:
  • locomotorische, sport- en visceraal gerelateerd klachten

 

Dag 2: “Functionele systemen en geïntegreerd myofasciaal lichaamswerk”
 • Inleidende schets: ‘Het gepantserde lichaam’
 • Praktijk: werken met het gespannen, ‘gepantserde’ lichaam
  1. myofasciale technieken met focus op herstel en restoratieve processen
  2. myofasciale technieken met focus op lichaamsbeleving (body awareness) 
  3. myofasciale technieken met focus op vitalisering en ontlading 
 • Hoe integreer je myofasciaal lichaamswerk vanuit transdisciplinair oogpunt in je osteopathische praktijk
 • Doorlopend casuïstieke toepassing:
  1. klinische beelden rond (chronische) stress, angst en depressie, ‘somatisch onverklaarbare syndromen’ en trauma

[1] In deze cursus ligt de nadruk op het praktisch inoefenen van myofasciale technieken. Wil je recente wetenschappelijke en verhelderende theoretische inzichten verwerven in het werken met het myofasciale systeem? En ben je benieuwd hoe het gehanteerde transdisciplinaire  denk- en werkmodel een meerwaarde kan zijn voor jou als osteopaat? Dan verwijzen we jou graag naar de ‘Myofasciale basiscursus’ of de cursus ‘Psychologie en psychosomatiek in de Osteopatische praktijk’ bij Panta Rhei.

 

 

Dr. Joeri Calsius is van basisopleiding klinisch psycholoog (PhD.) en kinesitherapeut, hij studeerde eveneens cultuurfilosofie (MA.) en specialiseerde zich als lichaamsgericht psychotherapeut en osteopaat D.O. Hij promoveerde aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht op een verhandeling over een geïntegreerde benadering van angst vanuit psychodynamische, fenomenologische en lichaamstherapeutische invalshoek. Voor dit proefschrift ontving hij in 2013 de Van Helsdingen Prijs van de Nederlandse Stichting Psychiatrie en Filosofie.

Hij is werkzaam in een eigen groepspraktijk te Maasmechelen met focus op een geïntegreerde benadering van stress, psychosomatiek en trauma. Daarnaast is hij universitair docent aan de Faculteit Kinesitherapie en Revalidatiewetenschappen van de UHasselt en gastdocent aan diverse postgraduaat-opleidingen in binnen- en buitenland. Als onderzoeker publiceert hij over facetten van geïntegreerd lichaamswerk. Hij is auteur van diverse peer-reviewed publicaties en boekbijdragen. Zijn handboek ‘Werken met een lichaam dat moeilijk doet. Een andere kijk op het psychosomatische lichaam in therapie.’ (Acco, 2017) verscheen in Engelstalige versie bij Routledge (2020) als ‘Treating psychosomatic patients. In search of a transdisciplinary framework for the integration of bodywork in psychotherapy’. In 2021 verscheen zijn boek ‘In de wachtkamer van het lichaam’ (Gompel&Svacina) waarin het thema  van geïntegreerd lichaamswerk EBW® meer praktisch uitgewerkt wordt.

Open oefendagen myofasciale technieken
Totaal
€ 425,00

Inschrijven voor deze cursus?

Inloggen

Cursusdata

8 jun 2023 t/m 9 jun 2023 09:00 - 17:00

Zelfstudie

Geen zelfstudie noodzakelijk

Accreditatie

NRO
#493084
Maximale punten: 14 Totaal uren: 14
NOF
Wordt aangevraagd
Maximale punten: - Totaal uren: -
GNRPO-BCO
#494867
Maximale punten: 14 Totaal uren: 14