Uit recent onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum blijkt dat 70% van de vrouwen eerder stopt met het geven van borstvoeding dan ze hadden gehoopt. Slechts 53% start met exclusieve borstvoeding na de geboorte van hun baby, het laagste percentage sinds 1997. De WHO adviseert exclusieve borstvoeding voor de eerste zes maanden en daarna aanvullend tot twee jaar. Veel vrouwen halen dit niet, deels door eigen keuze, maar ook vaak door uiteenlopende problemen. (NOS, WHO)
Als osteopaten kunnen we een cruciale rol spelen in het verlengen van de borstvoedingsperiode door bij te dragen aan het oplossen van problemen die borstvoeding bemoeilijken. Baby’s komen vaak naar de praktijk met klachten zoals reflux, huilen, voorkeurshouding, krampjes, en borstvoedingsproblemen. Deze problemen kunnen te maken hebben met functionele en structurele beperkingen die een efficiënte borstvoeding belemmeren, zoals een voorkeurshouding of structurele problemen zoals een te korte tongriem en/of lipband.
Deze cursus biedt een diepgaande blik op hoe osteopathie kan bijdragen aan het oplossen van borstvoedingsproblemen en het verbeteren van de algehele gezondheid van moeder en kind. De cursus behandelt anatomie, fysiologie en praktische behandeltechnieken die direct toepasbaar zijn in de praktijk. Daarnaast wordt de belangrijke overlap tussen osteopathie en lactatiekunde benadrukt, waarbij samenwerking en multidisciplinaire netwerken centraal staan.
Osteopathie en lactatiekunde delen een gemeenschappelijk doel: het bevorderen van een gezonde en succesvolle borstvoedingsrelatie tussen moeder en kind. Osteopaten kunnen bijdragen aan de lactatiezorg door:
Behandelen: de osteopaat behandelt de mechanische, neurologische, cardiorespiratoire, metabole en biopsychosociale componenten bij zowel moeder als kind. Door deze componenten te behandelen kan de baby efficiënter drinken.
Signaleren: Signaleren van problemen en daarbij ouders verwijzen naar de lactatiekundige en of tandarts/KNO-arts.
Samenwerking met lactatiekundigen: Een geïntegreerde aanpak waarbij osteopaten nauw samenwerken met lactatiekundigen kan leiden tot een meer uitgebreide en effectieve zorg voor moeders en baby’s. Deze samenwerking helpt om zowel de fysieke als emotionele uitdagingen van borstvoeding aan te pakken.
Na afloop van deze cursus kunt u:
Door deelname aan deze cursus ontwikkelt u de vaardigheden om moeders en baby’s effectief te ondersteunen tijdens de borstvoedingsperiode. Daarnaast geven we aan hoe je multidisciplinair samen kunt werken om zo de zorg voor moeders en baby’s te optimaliseren. We hopen u te verwelkomen en samen te leren en te groeien in deze essentiële zorggebieden.
Deze cursus wordt gegeven door experts Loes Huissen (lactatiekundige), Cindy de Nooijer (osteopaat), en Anna Dieleman (tandarts) (via Zoom). Samen delen zij hun uitgebreide kennis en ervaring om een holistische benadering van borstvoeding en osteopathie te bevorderen.