Osteopathie en (Borst)voedingsproblemen

Aeroparc Gilze-Rijen Koffie/thee, lunch & syllabus Nederlands

Uit recent onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum blijkt dat 70% van de vrouwen eerder stopt met het geven van borstvoeding dan ze hadden gehoopt. Slechts 53% start met exclusieve borstvoeding na de geboorte van hun baby, het laagste percentage sinds 1997. De WHO adviseert exclusieve borstvoeding voor de eerste zes maanden en daarna aanvullend tot twee jaar. Veel vrouwen halen dit niet, deels door eigen keuze, maar ook vaak door uiteenlopende problemen​. (NOS, WHO)

Als osteopaten kunnen we een cruciale rol spelen in het verlengen van de borstvoedingsperiode door bij te dragen aan het oplossen van problemen die borstvoeding bemoeilijken. Baby’s komen vaak naar de praktijk met klachten zoals reflux, huilen, voorkeurshouding, krampjes, en borstvoedingsproblemen. Deze problemen kunnen te maken hebben met functionele en structurele beperkingen die een efficiënte borstvoeding belemmeren, zoals een voorkeurshouding of structurele problemen zoals een te korte tongriem en/of lipband.

Wat gaat u leren?

Deze cursus biedt een diepgaande blik op hoe osteopathie kan bijdragen aan het oplossen van borstvoedingsproblemen en het verbeteren van de algehele gezondheid van moeder en kind. De cursus behandelt anatomie, fysiologie en praktische behandeltechnieken die direct toepasbaar zijn in de praktijk. Daarnaast wordt de belangrijke overlap tussen osteopathie en lactatiekunde benadrukt, waarbij samenwerking en multidisciplinaire netwerken centraal staan.

Overlap tussen Osteopathie en Lactatiekunde

Osteopathie en lactatiekunde delen een gemeenschappelijk doel: het bevorderen van een gezonde en succesvolle borstvoedingsrelatie tussen moeder en kind. Osteopaten kunnen bijdragen aan de lactatiezorg door:

Behandelen: de osteopaat behandelt de mechanische, neurologische, cardiorespiratoire, metabole en biopsychosociale componenten bij zowel moeder als kind. Door deze componenten te behandelen kan de baby efficiënter drinken.

Signaleren: Signaleren van problemen en daarbij ouders verwijzen naar de lactatiekundige en of tandarts/KNO-arts.

Samenwerking met lactatiekundigen: Een geïntegreerde aanpak waarbij osteopaten nauw samenwerken met lactatiekundigen kan leiden tot een meer uitgebreide en effectieve zorg voor moeders en baby’s. Deze samenwerking helpt om zowel de fysieke als emotionele uitdagingen van borstvoeding aan te pakken.

Leerdoelen:

Na afloop van deze cursus kunt u:

  1. De fysiologische processen rondom ontwikkeling van borstweefsel en borstvoeding begrijpen.
  2. Problemen die borstvoeding kunnen beïnvloeden herkennen en effectieve behandelstrategieën toepassen, zowel voor problemen bij moeder, als problemen bij kind.
    1. Functionele problematiek en oplossingen
    1. Structurele problematiek en oplossingen
  3. De rol van osteopathische behandeling bij het ondersteunen van borstvoeding uitleggen en toepassen.
  4. Samenwerken met andere zorgprofessionals om geïntegreerde zorg te bieden aan moeders en hun baby’s.
  5. Kennis over de aanpak van de lactatiekundige bij verschillende problematieken.
  6. Kennis over de verschillende score- en beoordelingssystemen van borstvoedingsproblemen.
  7. Kennis over de aanpak van tongriem- en lipbandproblematiek door de tandartsen.
  8. Kennis over de lange termijn gevolgen van tongriem- en lipbandproblematiek.
  9. Kennis over flesvoedingsproblematiek.
  10. Praktische osteopatische technieken toepassen voor functionele problematiek bij borstvoeding en als ondersteunende nabehandeling bij ingrepen aan tongriem en lipband.

Door deelname aan deze cursus ontwikkelt u de vaardigheden om moeders en baby’s effectief te ondersteunen tijdens de borstvoedingsperiode. Daarnaast geven we aan hoe je multidisciplinair samen kunt werken om zo de zorg voor moeders en baby’s te optimaliseren. We hopen u te verwelkomen en samen te leren en te groeien in deze essentiële zorggebieden.

Deze cursus wordt gegeven door experts Loes Huissen (lactatiekundige), Cindy de Nooijer (osteopaat), en Anna Dieleman (tandarts) (via Zoom). Samen delen zij hun uitgebreide kennis en ervaring om een holistische benadering van borstvoeding en osteopathie te bevorderen.

Cindy behaalde in 2012 zowel haar DO diploma (IAO), als haar Master of Science in Osteopathie diploma (University of Innsbruck).  Ze startte met werken in diverse praktijken voor osteopathie in zeeland. Inmiddels heeft ze sinds 2017 haar eigen praktijk aan huis in Oost-Souburg en werkt ze in het Stillpoint Centrum in Kapelle. Van 2013-2015 volgde ze de specialisatie Osteopathie bij Kinderen bij Panta Rhei Opleidingen. Vanaf 2017 geeft Cindy les aan de opleiding osteopathie bij kinderen bij Panta Rhei Opleidingen en sinds een aantal jaar is zij samen met René Zweedijk als hoofd van de opleiding betrokken bij het bewaken van het opleidingsplan.

Tijdens een netwerkbijeenkomst in 2017 kwam ze in contact met Bianca Izeboud en Loes Huissen, de lactatiekundigen. Sindsdien verwijzen we over en weer baby’s naar elkaar en naar de tandartspraktijk van Anna. We zien sindsdien een positief versterkend effect van elkaars behandeling. Baby’s komen makkelijker van hun spanning en compensatiemechanismen af wat de borstvoeding ten goede komt.

De doelgroep waarmee Cindy werkt bestaat voor 50% uit baby’s, kinderen en zwangeren. Een groot deel van de baby’s komt specifiek voor het behandelen van borstvoedinggerelateerde problematiek. Deze baby’s ziet ze vaak al in de kraamweek, om er zo voor te zorgen dat de borstvoeding goed komt.

Loes heeft na haar Bacherlor opleiding Verloskunde in Maastricht verscheidene jaren gewerkt in een eerste lijns praktijk in Zeeland als verloskundige. Hierna heeft ze met goed gevolg haar opleiding en examen afgerond als Lactatiekundige IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant). Sinds 2013 heeft ze haar eigen praktijk, Mamma (e) & Babycare, als Lactatiekundige waarbij ze moeders helpt hun (borst)voedingsdoelen te behalen. Haar werkzaamheden zijn daarbij vrij breed, van neonaten tot oudere kindjes en ook problemen met het drinken van een fles en andere voedingsmethoden komen hierbij aan bod.

Tevens verzorgt ze scholing aan ouders tijdens de zwangerschap samen met haar collega Bianca Izeboud. En assisteert ze tijdens het tongriemspreekuur bij Tandartspraktijk Dieleman.

Anna Dieleman, tandarts, gespecialiseerd in het behandelen van tong en lipbandproblemen.

Anna behaalde in 2011haar Master in Dentistry aan het Academisch Centrum Tandheelkunde in Amsterdam (ACTA). In 2013 nam zij een praktijk voor tandheelkunde over in het centrum van Middelburg hier werkt zij met een hecht en bevlogen team samen voor het leveren van de best mogelijke tandzorg. Nadat een gezamenlijke client van de lactatiekundigen aan Anna vroeg om bij haar baby de tongriem en lipband te behandelen omdat ze anders naar Groningen moesten, heeft Anna dat succesvol gedaan. Na het volgen van cursussen en bij- en nascholing is het tongriemspreekuur ontstaan.  Anna houdt samen met lactatiekundigen Loes Huissen en Bianca Izeboud een tongriemspreekuur.  Waar de praktijk vooral om bekend staat is de goede begeleiding, zorgvuldige indicatiestelling en duidelijke informatie vooraf en beschikbaar beeldmateriaal om de nazorg te ondersteunen. Daarnaast assisteren ze de ouders na de behandeling bij het voeden van de baby aan borst of fles en bieden nazorg. Ook zijn de wachttijden relatief kort. Oudere kinderen en volwassenen zijn ook welkom in de praktijk. Deze kinderen worden vaak door- of terugverwezen naar osteopaten of OMFT-therapeuten in de buurt van de cliënt om het behandelresultaat te optimaliseren.

Patiëntjes van Anna komen uit een groot deel van Nederland omdat de laserbehandeling maar in een beperkt aantal praktijken wordt uitgevoerd, het is daarom fijn als er meer osteopaten zijn die deze doelgroep goed kunnen beoordelen en behandelen.

Anna zal haar informatie tijdens de cursus via Zoom brengen.

Osteopathie en (Borst)voedingsproblemen
Totaal
€ 295,00

Inschrijven voor deze cursus?

Inloggen

Cursusdata

10 dec 09:00 - 17:00

Zelfstudie

Geen zelfstudie noodzakelijk

Accreditatie

NRO
#571639
Maximale punten: 7 Totaal uren: 7
NOF
Wordt aangevraagd
Maximale punten: - Totaal uren: -
GNRPO-BCO
Wordt aangevraagd
Maximale punten: - Totaal uren: -