Osteopathie en craniomandibulaire dysfuncties met Philip van Caille DO

Aeroparc Gilze-Rijen
Koffie / thee, lunch & syllabus
Nederlands
Philip van Caille DO

€ 685,00

Totaal

Cursus

31 mrt t/m 2 apr
09:00 - 17:30

Zelfstudie

Geen zelfstudie noodzakelijk


Accreditatie

Accreditatie NRO
21 uur / 21 punten
#399859
Wordt aangevraagd NOF
Accreditatie GNRPO
21 uur / 21 punten
#399860

Dienstverlener voor de KMO-Portefeuille

Problemen met aanmelden voor een cursus? Stuur ons een mail via info@pro-osteo.com

Beschrijving

Osteopathie en craniomandibulaire dysfuncties

Over occlusie, occlusieconcepte en occlusiediagnostiek zijn er veel verschillende meningen en is er een hoop literatuur voorhanden… Deze cursus zal geen referentiestudie worden over allerlei occlusieconcepten maar eerder een praktische wegwijzer om de multifactoriële pathogene factoren in het stomatognate gebied beter te begrijpen. De complexiteit van een CMD is de reden dat we met modellen gaan werken. Modellen zijn niet de werkelijkheid maar ze bieden de mogelijkheid komplexe factoren en symptomen beter te verstaan. Het gebruik van een model laat antwoorden ontstaan.

De cursus is gericht op praxisrelevante thema’s: posttraumatische CMD, degeneratieve CMD, CMD in de osteopathische ketens  en de invloed van vegetatieve ontsporingen. Bijvoorbeeld hebben zeer vele mensen een „foutieve“ occlusie maar bij de meesten wordt deze stressor geadapteerd of geneutraliseerd door een gezond proprioceptief adaptatief stomatognate systeem. Een zogenaamde primaire oorzaak voor een CMD laat zich in de regel niet vinden. De diagnostisch-therapeutische omgang met deze meestal functionele storing laat  duidelijk worden dat de etiologische factoren zowel dysfuncties kunnen zijn in het kaakgewrichtsgebied (orofaciaal) zelf, als dat de oorzaak veel „verder“ moet worden gezocht. De CMD is zeer dikwijls de zichtbare decompensatie.

Niet zelden is er een belangrijke psychovegetatieve componente aanwezig. Als er symptomatologie zoals kaakgewrichtspijnen, gewrichtscrepitaties, kauwspierhypertrofie terug te vinden is, wordt in de regel vrij snel de diagnose van een CMD gesteld. Spijtig genoeg zijn de tekenen niet altijd even duidelijk en daarom is een CMD dikwijls de grote bedrieger. Dit betekent dat regelmatig symptomen die in relatie tot de craniomandibulaire dysfuncties staan niet herkend worden.  Voor osteopaten is het belangrijk te realiseren wat het voor de patiënt betekent over een functioneel stomatognaat systeem te kunnen vervoegen en wat de gevolgen zijn als deze mogelijkheden verloren gaan.

Miljoenen mensen leiden onder een CMD, maar staan heel dikwijls alleen met hun klachten of glijden in een fenomeen, dat onder het begrip draaideureffect of artstoerisme bekend is. Alleen een globaal omvattende therapie kan een stoornis met zo een complexiteit veranderen.

Cursuslocatie