4 daagse cursus “Het Myofasciale Systeem: een andere, transdisciplinaire benadering” 2022

Aeroparc Gilze-Rijen Coffee/tea, lunch & syllabus Dutch

Let op! Bovengenoemde prijs is voor 4 dagen!

Let op! Modulen kunnen niet los gevolgd worden.

Module 1: 8-9 september 2022
Module 2: 6-7 oktober december 2022

Het behandelen van myofasciale structuren en klinisch redeneren vanuit een fasciaal referentiekader behoort tot de kern van de osteopathie. De laatste decennia is er ook vanuit wetenschappelijk onderzoek een toenemende aandacht voor de rol van het myofasciale substraat in tal van klinische beelden en dit zowel binnen het locomotorische als het psychosomatische domein. Het myofasciale lichaam vormt dan ook een unieke trans-disciplinaire toegangspoort, niet alleen voor de osteopaat die locomotorische of sport-gerelateerde problemen behandelt maar absoluut ook voor osteopaten die werken met spanningsklachten en psychosomatische syndromen.

In deze vierdaagse clinical workshop bouwen we vanuit actuele theorieën en wetenschappelijk onderzoek stapsgewijze op naar concrete practical skills en klinische toepassing. Het unieke aan deze cursus is de dubbele, ‘trans-disciplinaire’ bril die de deelnemers aangereikt krijgen om vanuit het myofaciale systeem aan de slag te kunnen met zowel een locomotorische als psychosomatische hulpvraag. Naast voldoende theoretische verdieping vanuit diverse wetenschapsdomeinen zoals neurowetenschappen, psychologie en filosofie ligt de nadruk vervolgens op de osteopatische praktijk. Hiertoe werken we met technieken uit diverse myofasciale therapieën én maken we ook kennis met klinisch redeneren en hands-on skills uit andere toepassingsgebieden zoals bijvoorbeeld de lichaamsgerichte psychotherapie. Zo focussen we op de diepe myofasciale structuren en hun relatie met zowel locomotorische als spanningsgerelateerde klachten.

Kortom, een aanrader voor osteopaten die het lichaam op een andere manier willen leren kennen, begrijpen en myofasciaal aanpakken!

Programma

Dag 1 – Het myofasciale substraat, een eerste verkenning

Theorie

° Het myofasciale substraat: anatomische, histologische en neurofysiologische fundamenten en highlights

° Het myofasciale substraat als functioneel systeem vanuit wetenschappelijke blik

Practicum: hands-on skills

° Werken met een fasciale handgreep: listening touch en body reading

° Tensie/tonus en dysfunctionele lading binnen myofasciale assen

Practicum: integratie

° Myofasciale behandeling bij klachten in onderste en bovenste kwadrant

 

Dag 2 – Het myofasciale substraat als blauwdruk bij psychosomatische syndromen

Theorie

° Het myofasciale substraat en interoceptive awareness: neurowetenschappelijke fundamenten en highlights

° Het myofasciale substraat als psychosomatische blauwdruk: het concept ‘spierpantser’

Practicum: hands-on skills

° Exploratie van het fasciale weefsel als interoceptief systeem

° Werken met body awareness

Practicum: integratie

° Myofasciale behandeling bij spanningshoofdpijn en migraine

 

Dag 3 – Geïntegreerd werken vanuit het myofasciale substraat

Theorie

° Hoe stel ik een behandelplan op voor een geïntegreerde myofasciale therapie?

Practicum: hands-on skills

° Aan de slag met een geïntegreerd anamnese-model

° Lichaamsbeleving integreren in mijn therapie

Practicum: integratie

° Myofasciale behandeling bij casuïstiek aangereikt door de deelnemers

 

Dag 4 – Musculoskeletale dysfunctie en trauma benaderd vanuit het diepe myofasciale substraat

Theorie

° Het diepe myofasciale substraat: anatomische, histologische en neurofysiologische fundamenten en highlights

° Het myofasciale substraat en trauma: recente neurobiologische verklaringsmodellen

Practicum:

°Releasetechnieken voor de myofasciale middenkoker ‘kauwen en slikken’: voorbeeld ‘tandenknarsen’

°Releasetechnieken voor de myofasciale middenkoker ‘ademen en verteren’: voorbeeld ‘hyperventilatie’

Docent

Dr. Joeri Calsius is van basisopleiding klinisch psycholoog (PhD.) en kinesitherapeut, hij studeerde eveneens cultuurfilosofie (MA.) en gezondheidswetenschappen (MSc.). Hij specialiseerde zich als lichaamsgericht psychotherapeut en osteopaat D.O. Hij promoveerde aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht op een verhandeling over een geïntegreerde benadering van angst vanuit psychodynamische, fenomenologische en lichaamstherapeutische invalshoek. Voor dit proefschrift ontving hij in 2013 de Van Helsdingen Prijs van de Nederlandse Stichting Psychiatrie en Filosofie.

Hij is werkzaam in een eigen groepspraktijk te Maasmechelen met focus op een geïntegreerde benadering van stress, psychosomatiek en trauma. Daarnaast is hij deeltijds universitair docent en gastdocent aan diverse postgraduaat-opleidingen in binnen- en buitenland. Als onderzoeker publiceert hij over facetten van geïntegreerd lichaamswerk. Hij is auteur van diverse peer-reviewed publicaties en boekbijdragen. Zijn handboek ‘Werken met een lichaam dat moeilijk doet. Een andere kijk op het psychosomatische lichaam in therapie.’ (Acco, 2017) kent momenteel een vierde druk en verscheen in Engelstalige versie bij Routledge (2020) als ‘Treating psychosomatic patients. In search of a transdisciplinary framework for the integration of bodywork in psychotherapy’. In 2021 verscheen zijn nieuwe boek ‘In de wachtkamer van het lichaam’ waarin het thema lichaamsgericht werken in psychotherapie verder praktisch uitgewerkt is.

Module 1: 8-9 september 2022
Module 2: 6-7 oktober december 2022

Let op! Modulen kunnen niet los gevolgd worden.

Dr. Joeri Calsius is van basisopleiding klinisch psycholoog (PhD.) en kinesitherapeut, hij studeerde eveneens cultuurfilosofie (MA.) en specialiseerde zich als lichaamsgericht psychotherapeut en osteopaat D.O. Hij promoveerde aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht op een verhandeling over een geïntegreerde benadering van angst vanuit psychodynamische, fenomenologische en lichaamstherapeutische invalshoek. Voor dit proefschrift ontving hij in 2013 de Van Helsdingen Prijs van de Nederlandse Stichting Psychiatrie en Filosofie.

Hij is werkzaam in een eigen groepspraktijk te Maasmechelen met focus op een geïntegreerde benadering van stress, psychosomatiek en trauma. Daarnaast is hij universitair docent aan de Faculteit Kinesitherapie en Revalidatiewetenschappen van de UHasselt en gastdocent aan diverse postgraduaat-opleidingen in binnen- en buitenland. Als onderzoeker publiceert hij over facetten van geïntegreerd lichaamswerk. Hij is auteur van diverse peer-reviewed publicaties en boekbijdragen. Zijn handboek ‘Werken met een lichaam dat moeilijk doet. Een andere kijk op het psychosomatische lichaam in therapie.’ (Acco, 2017) verscheen in Engelstalige versie bij Routledge (2020) als ‘Treating psychosomatic patients. In search of a transdisciplinary framework for the integration of bodywork in psychotherapy’. In 2021 verscheen zijn boek ‘In de wachtkamer van het lichaam’ (Gompel&Svacina) waarin het thema  van geïntegreerd lichaamswerk EBW® meer praktisch uitgewerkt wordt.

4 daagse cursus “Het Myofasciale Systeem: een andere, transdisciplinaire benadering” 2022
Totaal
€ 885.00

Register for this course?

Log In

Course dates

8 Sep 2022 until 9 Sep 2022 09:00 - 17:00
6 Oct 2022 until 7 Oct 2022 09:00 - 17:00

Self-study

No self-study necessary

Accreditation

NRO
#472875
Maximum points: 28 Total hours: 28
NOF
#2022
Maximum points: 28 Total hours: 28
GNRPO-BCO
#459070
Maximum points: 28 Total hours: 28