In onze praktijk worden we dagelijkse geconfronteerd met patiënten die lijden aan steeds terugkerende symptomen en chronische pathologieën. Dit varieert van plagio-cephalien, migraine, spanningshoofdpijn en cervicalgiën tot thoracale en lumbale klachten. Maar ook problemen met de vertering, laesies in het kleine bekken bij de vrouw en bij de man, visus en auditieve veranderingen, evenwichtsstoringen, en aandoeningen zoals dementie en Parkinson komen steeds vaker voor.
Helaas is onze therapeutische benaderingen bij deze patiënten niet altijd even succesvol. Vaak ligt, bij nadere beschouwing, de dieperliggende oorzaak voor deze problemen, bij de gewijzigde drukverhoudingen in de verschillende grote lichaamsholten.
Een grondiger inzicht van hoe de druk zich in de lichaamsholten opbouwt en hoe de druksystemen met elkaar interageren, stelt de osteopaat in staat om effectiever met die patiënten om te gaan die aan systemische- en chronische klachten lijden.
Jo Buekens presenteert in deze boeiende workshop het belang en de invloed van de druk in de lichaamsholten op de fysiologische aanpassings- en reguleringsprocessen. De uitwerking van de drukveranderingen op het om- en aanliggend weefsel worden duidelijk geïllustreerd en in een osteopathische context geplaatst. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de invloed van de cerebrospinale vloeistof, de veno-lymfatische drainage en het ademhalingssysteem.
Hiervoor steunt jo op de actuele wetenschappelijke literatuur en vertaalt het vakkundig en praktijkgericht in diagnostische- en behandelingsmodellen.
De verhouding theorie/praktijk ligt bij 45/55
Belangrijke onderwerpen die aan bod komen: